Tala inte smörja om smörjelse

Herren Guds Ande
är över mig,
för Herren har smort mig
till att förkunna glädjens budskap
för de ödmjuka.
Han har sänt mig
att förbinda dem som har
förkrossade hjärtan,
att utropa frihet för de fångna
och befrielse för de bundna,
att förkunna ett nådens år
från Herren
och en hämndens dag
från vår Gud,
att trösta alla sörjande,
att ge de sörjande i Sion
huvudprydnad i stället för aska,
glädjens olja i stället för sorg,
lovsångsdräkt i stället för
en modfälld ande.
Och de ska kallas
”rättfärdighetens terebinter”,
planterade av Herren
till hans förhärligande.”

Jesaja utropade denna framåtbjudande utsaga bortåt 700 år före Messiahs ankomst till världen. (Det är alltså det som är innebörden i ordet ”profetera” ) Kristi Ande i och genom honom förklarade därmed en gång för alla vad som menas med att ”någon är smord”. Och inte minst, vem som kan sägas vara det.

Smörjelsen är i sig en del av det särskiljande tecken som markerade att något eller någon avskiljts till helig tjänst. Specifikt tillverkad olja applicerades på föremålet eller personen och allt framgent betraktades dessa som ”smorda” till helighetens förpliktande kall. Att ifrågasätta det som på detta vis givits den särskilda rollen som vittne till ”den Heliges närvaro i världen” sågs med oblida ögon och varnades det regelbundet för i det förra förbundets skrifter.Det var specifikt tre nationella funktionärer som smordes till tjänst. Kungar, Profeter och Präster. Dessa tre ”grundbultar” i Gudsfolkets liv var alla avgränsade sins emellan och om någon av dem inte blev vid sin läst utan spårade över till någon av de andras uppgifter var det förödande för denne själv. (Läs om Kung Sauls grava övertramp som kostade honom kungariket. 1 Samuelsboken 10-11)

Regelbundet trampade dessa smorda snett i sin utövning av sitt kall, och deras samtida älskade att få dem på fall, att tysta dem på olika sätt och att ideligen ifrågasätta deras kallelse. De gjorde det inte minst själva när tingens ordning blev ett kaos omkring dem.
Dessa tre tjänster hade inte sig själva som slutmål. De var nämligen också i sig själva en ”framåtbjudande utsaga”, dvs deras blotta existens profeterade om en som skulle komma och i sin egen person sammanfatta alla tre tjänsterna. All deras smörjelse skulle sammanstråla i en enda ”smord Herrens tjänare. Alla helighetens linjer sammanlöper i Honom som är den ende som med rätta både får och måste kallas ”Den Smorde.”

Men, och här är det som vår samtid spårat ur alldeles, denna titel är fullständigt förbehållen Honom och delas inte ut till någon annan. Ingen annan kallas för ”den smorde” i det nya förbundets skrifter. All helig smörjelse sammanstrålar i Kristus och ges aldrig mer till någon annan än honom. Cirka 580 ggr i NT står Han som den ende smorde, den ende frälsande konungen, den ende befriande profeten, den ende profeterande prästen och den enda konungsliga prästen!

Ingen enda apostel, profet, diakon, äldste, predikant ,pastor, predikan eller rörelse kallas någonsin ”smord” i den heliga skriften. Ingen. Det är förbehållet ”den smorde” allena. Lyssnar man till bruset i den mer eller mindre kristliga samtiden framstår det snart att begreppen smörjelse och smord fullständigt tappat sin förankring från sin gudagivna mening.

Vi är inte enskilt och undantagsvis smorda. Vi är i den Smorde.”Alla Guds löften har i honom fått sitt ja. Därför får de också genom honom sitt Amen, för att Gud ska bli ärad genom oss. Det är Gud som befäster oss och er i Kristus och som har smort oss. Han har även satt sitt sigill på oss och gett oss Anden som en garant i våra hjärtan.” 2 Kor 1:20-22

Alla Guds löften har i honom fått sitt ja. Därför får de också genom honom sitt Amen, för att Gud ska bli ärad genom oss. Det är Gud som befäster oss och er i Kristus och som har smort oss. Han har även satt sitt sigill på oss och gett oss Anden som en garant i våra hjärtan.” 2 Kor 1:20-22

Vilka är smorda? Alla som är i Kristus, alla som har Anden utgjuten i sina hjärtan. ALLA!

Johannes fortsätter att förklara: ”Ni har en smörjelse från den Helige och ni har alla kunskap. Jag har inte skrivit till er för att ni inte känner sanningen, utan för att ni känner den och vet att ingen lögn kommer från sanningen.

Detta har jag skrivit till er med tanke på dem som försöker förvilla er. Men smörjelsen som ni har fått av honom förblir i er, och ni behöver inte någon som undervisar er. Hans smörjelse undervisar er om allt, och den är sanning och inte lögn. Förbli i honom, så som den har lärt er.”

Är smörjelsen generell eller partikulär? Är det en elit som smörjs i Nya Förbundet? Ger Ordet minsta utrymme för att ge särstatus åt någon enskild som ”en Smord Herrens tjänare”?
Finns det A och B lag i Herren?

Att smörja med olja förekommer i NT. Men då till helande, till att förbereda Messias för hans offerdöd på korset, men aldrig att någon avskiljts till separat ”smord” kallelse och tjänst. Den som är i Kristus är i den smorde. Ingen annan är längre smord.

Tydligast framträder saken när Jesajas utsaga går i uppfyllelse.

”Så kom han till Nasaret, där han hade vuxit upp. På sabbaten gick han som han brukade till synagogan. Han reste sig för att läsa ur Skriften, och man räckte honom profeten Jesajas bokrulle. När han öppnade rullen, fann han stället där det står skrivet:

Herrens Ande är över mig,
för han har smort mig
till att förkunna glädjens budskap
för de fattiga.
Han har sänt mig
att utropa frihet för de fångna
och syn för de blinda,
att ge de förtryckta frihet
och förkunna ett nådens år från Herren.

Sedan rullade han ihop bokrullen, räckte den till tjänaren och satte sig. Alla i synagogan hade sina ögon fästa på honom. Då började han tala till dem: ”I dag har det här stället i Skriften gått i uppfyllelse inför er som lyssnar.”

Lukas 4:16f

I tiden som omger oss florerar mängder av s k ”smorda” predikanter. Hur deras verk ser ut i betraktande av vad Herrens smörjelse innebär får ni luska ut själva. Inte sällan har dessa smorda åstadkommit motsatsen till ”frihet för de fångna”, motsatsen till ”seende” motsatsen till ”nådens år” osv..

Det är en enkel poäng att påstå att det sällan handlar om den smörjelse som är Herrens, men att avsteget från skrifternas definition snarare tillåter att mycket ren smörja uttalas utan motsägelse, för det kommer ju från en som kallas ”smord”.

Och det vet ju alla ”att man inte får röra vid Herrens smorde.”
Men om denne eller denna inte alls är det? Om ingen i Kristi kropp är utan den smörjelse som likt Arons smörjelseolja rinner från huvudet över hela kroppen, vem är då annorledes smord?? (Psalm 133) Får den då stå en meter över övertygelse och motsägelse bara för att den själv ställt sig där, eller positionerats där av de som med seende ögon inget ser? Gud förbjude!

Herren Jesus skall ni hålla helig i era hjärtan, ingen annan, inget annat.

Och hör sen..

Teddy Donobauer, Doncaster

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.